PO STAVKI STOJEČE OVACIJE ZA SLOVENSKE TOLKALCE V FRANCIJI

PO STAVKI STOJEČE OVACIJE ZA SLOVENSKE TOLKALCE V FRANCIJI avtor 20. oktobra, 2019

SToP, Slovenski tolkalni projekt, najbolj aktivna slovenska tolkalna skupina, ki v tem letu praznuje 20 let delovanja, se je konec septembra mudila na krajši turneji v Franciji. Tolkalci so v Francijo odšli na povabilo Pevskega zbora Radia France, katerega že drugo leto vodi Slovenka Martina Batič.

Projekt, ki so ga izvedli skupaj, je slovita Orffova kantata Carmina Burana, v priredbi za tolkalni ansambel, dva pianista, pevske soliste in zbor.

90 članski zbor, 30 članski otroški zbor, 7 tolkalcev, dve pianistki in trije solisti so imeli na programu tri koncerte. Prvega v Parizu, kjer naj bi šlo za otvoritev nove abonmajske sezone, druga dva pa v Aix en Provance, na jugu Francije. Toda pri prvem se je zalomilo, saj se je po sobotni vaji in nedeljski generalki dve uri pred koncertom zbor odločil, da bo stavkal in tako preprečil koncert zaradi več razlogov, ki se po pregovarjanjih z vodstvom vlečejo že več mesecev.

Slovenska zasedba v sestavi: SToP (Barbara Kresnik, Tomaž Lojen, Marina Golja, Franci Krevh, Damir Korošec, Davor Plamberger in Dejan Tamše), ter pianistki Meta Fajdiga in Andreja Kosmač je bila seveda nad novico presenečena. Že nekaj tednov razprodan koncert se tako sploh ni izvedel, 2000 gledalcev pa je ostalo pred dvorano. Med njih so se pomešali pevci zbora in jim razdelili letake z stavkovno vsebino.

Strah pred dvema koncertoma v Aix en Provence 28. in 29. septembra je bil tako upravičen. Toda že nekaj dni pred koncertom je iz Pariza prišla zelena luč, ki je zagotovila oba koncerta. Dva zaporedna razprodana koncerta je v Aix-u obiskalo 1300 gledalcev in obakrat so bili nastopajoči nagrajeni s stoječimi ovacijami.

Spredaj (z leve): Andreja Kosmač – klavir, Martina Batič – dirigentka, Meta Fajdiga.
Zadaj (z leve): Damir Korošec, Davor Plamberger, Barbara Kresnik, Dejan Tamše, Tomaž Lojen, Franci Krevh.

Izjemno smo zadovoljni z našim gostovanjem v Franciji. To je eden vrhuncev v našem 20 letnem ustvarjanju. Malce nas je šokirala stavka zbora, vendar Francija je dežela stavk, tako da so ljudje to tako tudi sprejeli. Še bolj pa nas veseli to, da smo Parižane prepričali še v dodatne tri koncerte prihodnje leto. Pa tudi potem imamo v ognju že nove zgodbe, ki jih lahko predstavimo francoski publiki,” je dejal član StoP-a, Dejan Tamše.

S tem pa koncertne sezone na francoskih tleh še ni konec. Januarja in aprila 2020 ima ta ista zasedba v načrtu še tri koncerte na francoskih tleh. Za slovenske izvajalce je povabilo tako renomiranega zbora izjemen dosežek in potrditev, da lahko skupina SToP stopi na prav vsak svetovni oder.


Vir fotografij: arhiv StoP-a