ŽALEC PRVIČ V ZGODOVINI GOSTIL START ETAPE DIRKE PO SLOVENIJI

ŽALEC PRVIČ V ZGODOVINI GOSTIL START ETAPE DIRKE PO SLOVENIJI avtor 22. junija, 2019

V petek, 21. junija 2019, je ob 11. uri v Žalcu potekal start 3. etape letošnje kolesarske dirke po Sloveniji. Kolesarska karavana se je v preteklih letih že večkrat peljala mimo prestolnice hmeljarstva in pivovarstva, tokrat pa se je mesto zelenega zlata prvič zapisal v zgodovino kot gostitelj starta ene izmed kolesarskih etap. 

Na ogrevalni krog so se kolesarji podali s Šlandrovega trga.

Prvi poletni dan je poskrbel, da je bilo vreme kot nalašč za pričetek letošnje 3. kolesarske etape, ki je tokrat potekala od Žalca do Idrije. Kolesarski utrip so prebivalci lahko začutili že zgodaj zjutraj, ko so organizatorji okoli glavnih dveh prizorišč – Šlandrovega trga in Fontane piv – pričeli postavljati zaščitne ograje. 

Center Žalca so preplavile številne slovenske zastave.

Čeprav je bil leteči start na sporedu ob 10.50 pri Fontani piv, se je na Šlandrovem trgu dogajanje pričelo že okoli 10. ure zjutraj, ko so na prizorišče počasi pričele kapljati zasedbe letošnjih kolesarskih ekip. Največji aplavz so poželi domači kolesarski asi s Tadejem Pogačarjem, Janom Polancem in Luko Mezgecem na čelu, ljubitelji kolesarstva pa so tokrat od blizu lahko pozdravili tudi nekatera tuja zveneča imena, kot so novi vodilni Diego Ulissi, najboljši šprinter letošnje dirke po Italiji Pascal Ackermann ter tridesetkratni etapni zmagovalec najprestižnejše dirke po Franciji – Mark Cavendish. 

Največ navdušenja med obiskovalci je požel Luka Mezgec, ki je takrat še nosil zeleno majico.

Vseh 123 tekmovalcev se je postopoma zvrstilo na glavnem odru, kjer so najprej podpisali startno listo. Za dodatno animacijo gledalcev in fotografov je poskrbel žalski navijaški maršal Aleksander Javornik, ki je posamezne ekipe pozdravil ob prihodu ali odhodu z glavnega prizorišča. 

Aleksander Javornik v družbi ekipe Adria Mobil Cycling.

Po uvodni predstavitvi ekip je nastopil čas za glavno dejanje – start 3. etape dirke po Sloveniji. Tekmovalci so se najprej podali na 4-kilometrski ogrevalni krog okoli mesta Žalec, nato pa so se ponovno zbrali pri Fontani piv, kjer je žalski župan z zastavicami naznanil start 170 kilometrov dolge etape. 

Start 3. etape se je pričel pri Fontani piv.

Ob startu je zeleno majico vodilnega nosil Luka Mezgec, ki tekmuje za avstralsko ekipo Michelton-Scott. Pred drugouvrščenim Gregom Bolejem (Bahrain-Merida) je imel 4 sekunde prednosti, tretjeuvrščeni pa je bil Andrea Vendrame (Androni Giocattoli – Sidermec) s 6-sekundnim zaostankom. Po končani 3. etapi s ciljem v Idriji je vodstvo v skupnem seštevku prevzel Diego Ulissi (Team Emirates) pred drugouvrščenim Aleksandrom Vlasovom (Gazprom-Rusvelo) ter tretjeuvrščenim Giovannijem Viscontijem (Neri Sottoli).

Diego Ulissi je novi vodilni letošnje dirke po Sloveniji.

Kdo bo končni zmagovalec letošnje dirke po Sloveniji bo znano v nedeljo, 23. junija, ob zaključku zadnje, 5. etape s ciljem v Novem mestu. V kolikor ste zamudili petkovo dogajanje, si lahko posnetek prenosa v živo pogledate v spodnjih prispevkih.

Podpis startne liste in start ogrevalnega kroga:

Leteči start pri Fontani piv:

Spodaj si lahko ogledate še nekaj utrinkov s samega prizorišča dogajanja. Celotno fotogalerijo boste našli na naši FB strani.