PIVO MILJA – TEKAŠKA PREIZKUŠNJA ZA LJUBITELJE PIVA

PIVO MILJA – TEKAŠKA PREIZKUŠNJA ZA LJUBITELJE PIVA avtor 13. junija, 2019

V soboto, 8. junija 2019 je v organizaciji Tekaškega društva Savinjčan na cestnem poligonu v Ločici ob Savinji potekala prav posebna prireditev. Že četrto leto zapored so se udeleženci pomerili v pivo milji – teku na 1600 metrov s štirimi pivskimi postojankami. Prireditev, ki je organizirana kot poklon pivu – glavnemu produktu svetovno znanega savinjskega zelenega zlata – so podprli mali kraft pivovarji iz celotne Slovenije, glavni sponzor prireditve pa je bila Pivovarna Haler iz Olimja.

Tekače je tokrat čakala posebna preizkušnja – pitje piva.

Termometer je na soncu kazal krepko čez 30 stopinj Celzija, ko se je na štartu cestnega poligona zbralo razmeroma veliko število navdušencev, ki so se želeli preizkusiti v tej zahtevni in zanimivi, predvsem pa zabavni tekaško-pivski disciplini. Največ udeležencev se je prijavilo na disciplino pivo milja dvojice, kjer sta si dva tekmovalca v konkurenci moških, ženskih in mešanih dvojic, štafetno razdelila napore pitja in teka. Vsak izmed njiju pretekel dva kroga (2x 400m) in pred vsakim krogom spil eno pivo (0,33l). Najhitrejšo žensko dvojico sta letos zastopali Barbara Holcer in Tina Ramšak Markon iz TD Savinjčan, najhitrejšo moško dvojico pa Blaž Kovačič in Janez Matej iz ŠD Gamsi Žahenberc, medtem ko sta v mešanih dvojicah slavila Petra Lotrič in Edo Gajgar iz ŠD Kamikaze.

Kategorija dvojic je bila najbolj priljubljena med udeleženci.

Po končani disciplini v dvojicah, je bilo vse pripravljeno za veliki finale med posamezniki, kjer je moral vsak posameznik preteči štiri kroge (vsak 400m) in pred vsakim krogom spiti eno pivo. V razburljivem obračunu se je med ženskami najbolje odrezala Fani Alpner iz Kamnika, medtem ko je v moški konkurenci naslov letošnjega državnega prvaka osvojil Klemen Stropnik iz domačega kluba TD Savinjčan in se močno približal državnemu rekordu Igorja Alpnerja iz Kamnika, ki je letos osvojil drugo mesto.

Največji pokal je domov odnesel Klemen Stropnik iz domačega TD Savinjčan.

Vsi zmagovalci so prejeli prehodne pokale, na katerih so že vgravirana imena preteklih zmagovalcev. Dogajanje po končanem tekmovanju je z odlično glasbo popestrila rock skupina Fajercajg iz Štor, ki so igrali pozno v noč in ob dobri pijači in jedači poskrbeli, da se je dogajanje zavleklo do zgodnjih jutranjih ur.

Druženje se je nadaljevalo tudi po končani podelitvi.

“S samo prireditvijo smo zelo zadovoljni. Bilo je zelo vroče. Za naslednje leto že imamo v mislih novo disciplino – dvojice, v kateri bo samo eden izmed tekmovalcev tekel, drug pa bo pil pivo,” je povedal Dejan Babić, član ekipe organizatorjev TD Savinjčan, ki že načrtuje nove tekaške podvige. V začetku septembra bo na sporedu 5. kronometer na Bukovco za Pokal Slovenije, konec meseca septembra pa se ponovno obeta sloviti Juriš na Hmezad, ki je premierno zaživel lansko jesen.