DAN ATLETIKE V ŽALCU ZDRUŽIL VSE GENERACIJE ŠPORTNIH NAVDUŠENCEV

DAN ATLETIKE V ŽALCU ZDRUŽIL VSE GENERACIJE ŠPORTNIH NAVDUŠENCEV avtor 29. maja, 2019

V soboto, 25. maja, je v Športnem centru v Žalcu potekal Dan atletike – športna prireditev, ki jo organizira Tekaško društvo Savinjčan. V sklopu dneva atletike sta potekala dva športna dogodka – 11. Alešev memorial, ki je namenjen našim najmlajšim atletom ter 2. Nočni miting na stezi, ki poteka v nočnem času.

Alešev memorial je namenjen najmlajšim atletom.

11. Alešev memorial je posvečen Alešu Gašpariču, nekdaj aktivnemu članu Atletskega društva Kladivar Celje. Po končani športni karieri je postal član upravnega odbora Atletskega kluba Žalec, kjer je deloval kot trener. Vso svojo energijo je usmerjal v delo z najmlajšimi atleti in tako začrtal smer delovanja kluba pri delu z mladimi.

Ena izmed kategorij je tudi štafeta starš-otrok.

Dogodek se je odvijal v lepem vremenu, kar je za trenutni čas že skoraj neobičajno. Tekmovanja se je udeležilo 71 udeležencev iz klubov ter osnovnih šol iz celotne Slovenije, mladi atleti pa so se pomerili v tekih, v metu žogice, vorteksa ter v skoku v daljino. Zanimivost Aleševega memoriala je, da na tekaških disciplinah ni meritev časov, temveč tekači na osnovi kvalifikacij tečejo v izločilnih bojih, kjer na koncu ostanejo samo trije, ki se pomerijo med seboj.

Udeleženci so se pomerili v teku, metanju žogice, metanju vorteksa ter skoku v daljino.

Pokal mesta Žalec, ki ga vsako leto prejmeta najhitrejši in najhitrejša v teku na 60 metrov in ga prispeva Mestna skupnost Žalec je šel letos v roke Teji Tičič iz AK Žalec in Nejcu Kristanu iz Celja. Obema sta pokal podelila starša pokojnega Aleša Gašpariča.

Pokal je podelil Rado Gašparič, predsednik MS Žalec ter oče pokojnega Aleša Gašpariča.

Podrobne rezultate 11. Aleševega memoriala si lahko ogledate TUKAJ.

Po končanem Aleševem memorialu pa je nastopil čas za 2. Nočni miting, ki je letos potekal v znamenju lova na državni rekord. Udeleženci imajo možnost, da se kot posamezniki ali v skupinah po dva, trije ali štirje v štafetnih tekih čim bolj približajo državnemu rekordu, ki je v lasti Staneta Rozmana in znaša 28:32,86.

Nočni miting poteka v nočnem času.

Izmed vseh udeležencev so se najbolje odrezali fantje iz AD Kladivar Celje v sestavi Tim Seničar, Vid Kramar, Lucijan Zalokar in Matija Cvikl, ki so menjaje tekli na 10 km. Trije so pretekli vsak po 6 krogov, eden izmed njih pa 7 krogov. V štafetnem teku, kjer so dali vse od sebe, so dosegli čas 26:28.91, kar je zadostovalo za slovenski rekord najboljšega posameznika, kakor tudi za evropski rekord posameznika na 10.000 m, ne pa tudi za svetovni rekord, ki je v lasti Etiopijca Kenenisa Bekeletata in znaša 26:17,53. Med posamezniki je na 2. Nočnem mitingu najhitreje tekel Dejan Babič iz domačega kluba TD Savinjčan, med posameznicami pa Kotar Lana.