KAKO JE VIDETI SVET POD LUPO?

KAKO JE VIDETI SVET POD LUPO? avtor 14. marca, 2019

V sredo, 6. marca, so v avli Doma II. slovenskega tabora odprli razstavo Milana Žolnirja in Šamuela Almašija, ki nosi naslov Pod lupo. Gre za razstavo makrofotografij, ki so bile izbrane iz obsežnih makro opusov obeh priznanih avtorjev. V razstavi si lahko ogledate izjemne makroposnetke iz sveta rastlin in živali, ki ustvarjajo presenetljive estetizirane podobe, prisotne na vsakem koraku, a skrite našim očem in zavesti.

Kot je o razstavljenih delih zapisala kustosinja razstave Katarina Kukovič, smo tokrat občudovalci lahko priča sodelovanju umetnosti in znanosti, »ki nam ponujata privilegiran pogled z intimne bližine v globino razsežnosti oblik, tekstur, barv in vzorcev, ki presegajo optično fascinacijo.« Od čarobnih detajlov miniaturnih bitij do estetske lepote barvnih cvetov, celotna razstava povzema bistvo naravnega sveta, ki je skrito prostemu očesu. Avtorja fotografij skozi tehniko makrofotografije mojstrsko prikazujeta skrite zaklade iz sveta flore in favne, kar je ustvarjalcema – domačinu Milanu Žolnirju ter njegovemu prijatelju Šamuelu Almašiju – prineslo številne nagrade.

Milan Žolnir (skrajno levo) ter Šamuel Almaši v družbi kustosinje Katarine Kukovič.

Oba avtorja je na otvoritvi razstave predstavil Uroš Govek, sodelavec za kulturo Zavoda za kulturo, šport in turizem Žalec. Milan Žolnir se je s fotografijo začel ukvarjati kot raziskovalec na Inštitutu za hmeljarstvo v Žalcu. Avtorjevo izostreno oko je bilo hitro prepoznano in njegove fotografije so bile postavljene na mnoge razstave, nekatere tudi nagrajene. Fotografiral je za koledarje, zloženke, dopisnice in opremo knjig, objavljal je v časopisju, med drugim v Sobotni prilogi Dela. Samo v strokovnem tisku je bilo objavljenih okoli dvesto njegovih fotografij, vseh objavljenih posnetkov je okoli osemsto. Je prepoznaven in cenjen tako v tujini kot v domačem okolju, zato ni presenečenje, da so njegove fotografije postala scenografija za opereto Hmeljska princesa v letu 2018.

Ob otvoritvi razstave je avtorja predstavil Uroš Govek.

Njegov prijatelj Šamuel Almaši, sicer diplomirani inženir agronomije, ki prihaja iz Srbije, se s fotografijo ljubiteljsko ukvarja že od študentskih dni. Bil je med ustanovitelji foto kluba “Agronom” na Agronomski fakulteti v Novem Sadu. V času uspešne poslovne kariere v mednarodnem okolju so njegovo fotografsko znanje prepoznala podjetja in njegove originalne fotografije uporabila za opremo številnih strokovnih in promocijskih publikacij. V obsežnem in razgibanem fotografskem udejstvovanju so bila njegova dela mnogokrat nagrajena doma in v tujini. Imel je samostojne razstave v Novem Sadu, v Tesliću, v Opatiji in v Zlatiboru ter redno sodeluje na skupinskih razstave na območju bivše Jugoslavije.

Razstava bo na ogled do 25. marca 2019, in sicer od ponedeljka do četrtka od 8. do 16. ure, ob petkih od 8. do 13. ure ter v času prireditev. Organizator obiskovalce prosi, da uporabijo stranski službeni vhod (nasproti glasbene šole).