ALI VESTE, KAKO SI IZPOSODITI KOLESCE?

ALI VESTE, KAKO SI IZPOSODITI KOLESCE? avtor 12. maj, 2019

Občina Žalec se je novembra lani priključila sistemu KolesCE – sistemu javne izposoje koles, v katerega so trenutno vključene občine Žalec, Celje, Laško in Polzela. Sistem omogoča prebivalcem 30-minutno brezplačno izposojo koles ob plačilu ene izmed letnih naročnin.

Kako deluje?

Uporaba sistema je zelo preprosta. Pred prvo izposojo se mora uporabnik najprej registrirati v sistem. Registracijo lahko uporabnik opravi preko spletne strani www.kolesce.si, mobilne aplikacija NextBike, ki je na voljo v trgovini Google Play in iStore, preko terminalov v sistemu KolesCE, klicnega centra za pomoč uporabnikom ali na objavljenih prodajnih mestih.

Za uporabo sistema KolesCE je najprej potrebna registracija.

Registracija prek mobilne aplikacije je brezplačna, strošek registracije prek klicnega centra znaša 3 EUR. Ob registraciji in aktivaciji računa prek mobilne aplikacije bo sistem zaračunal dodaten znesek 1 EUR, ki ga sistem vrne uporabniku na uporabniški račun in ga uporabnik lahko koristi za prihodnje stroške najema na vseh postajah sistema KolesCE.

Izposojevalna postaja na Čopovi ulici.

Ob registraciji je potrebno izpolniti prijavni obrazec in se strinjati s splošnimi pogoji. Pri mladoletnih osebah je potrebno na prodajna mesta posredovati tudi soglasje staršev oz. skrbnikov v skladu s splošnimi pogoji. Na spletni strani ali mobilni aplikaciji pri registraciji izberete svoje mesto, kjer boste sistem najpogosteje uporabljali (npr. Celje, Laško, Žalec, Polzela). Pri registraciji prek klicnega centra za pomoč uporabnikom vas bodo prosili za kopijo vaše osebne izkaznice.

Koliko stane najem?

Osnovna tarifa znaša 0,5 EUR za vsakih 30 minut najema navadnega kolesa in 1 EUR za 30-minutni najem električnega kolesa.

Pri najemu lahko izbirate med navadnimi in električnimi kolesi.

V primeru plačila letne naročnine, ki znaša 10 EUR na leto za najem navadnih koles oz. 20 EUR na leto za najem navadnih in električnih koles, je prvih 30-minut izposoje brezplačnih. Tarifa velja za najem enega kolesa na uporabnika. Vsakih nadaljnjih 30 minut se obračuna po rednem ceniku.

Ob plačilu letne naročnine se lahko prvih 30 minut vozite brezplačno.

Plačilo letne naročnine je možno izvesti z debetno ali kreditno kartico (Visa, MasterCard, Diners Club), prek spletne strani www.kolesce.si, mobilne aplikacije NextBike, na terminalu ali na prodajnih mestih sistema KolesCE, kjer je možno tudi plačilo z gotovino.

Navodila za najem in lokacije postajališč

Po registraciji in aktivaciji računa si lahko izposodite svoje prvo kolo. To storite tako, da sledite navodilom za najem, ki jih najdete na spletni strani in na samem terminalu. Na spletni stran boste našli tudi navodila za vračilo koles, cenik, zemljevid postaj ter seznam pogostih vprašanj uporabnikov.

Eno izmed izposojevalnih postaj se nahaja nasproti Avtobusne postaje.

V Žalcu je na voljo 5 izposojevališč – na Čopovi ulici, pri Avtobusni postaji, pri Občini Žalec, pri I. Osnovni šoli ter pri pokopališču. Na vsakemu izmed njih si lahko izposodite tako navadno kot električno kolo in ga vrnete na katerikoli postaji v sistemu KolesCE. Sistem zaenkrat povezuje občine Žalec, Celje, Laško in Polzela, kmalu pa se bodo mreži izposoje koles pridružile še občine Šentjur, Dobrna, Zreče in Slovenske konjice.