ZAKLJUČENA ČETRTA SAVINJSKA ZIMSKO-TEKAŠKA LIGA

ZAKLJUČENA ČETRTA SAVINJSKA ZIMSKO-TEKAŠKA LIGA avtor 24. marec, 2019

V nedeljo, 17. marca, se je zaključila Savinjska zimsko-tekaška liga 2018/2019, ki je potekala pod organizacijo Tekaškega društva Savinjčan. Tekaška liga, ki je potekala od lanskega novembra do sredine marca, je pod okriljem TD Savinjčan potekala že četrto sezono zapored. V krstni sezoni se je pred štirimi leti na startu zbrala le peščica privržencev teka, letos pa se je samega dogodka skupaj udeležilo 82 tekačev in tekačic.

Na startu zadnje etape je bila kar precejšnja gneča.

Liga je zajemala deset etap na petih različno dolgih progah, ki so merile med 4,5 km in 10,6 km, po vsakem teku pa so imeli tekači možnost, da si z meti pikada izboljšajo čas, saj so se točke dosežene pri metih pikada pretvorile v sekunde in se odštele od časa, doseženega pri samem teku. Vzporedno z ligo je za tiste, ki raje tečejo na nekoliko daljše razdalje potekalo tekmovanje na 10 km progi, kjer je tako pri moških kot tudi pri ženskah bila določena enotna starostna kategorija. Udeleženci so se lahko prijavili tudi v posebno točkovanje parov, kjer so se seštevali časi obeh partnerjev.

Trasa zadnje etape je potekala okoli Vrbenskega jezera.

Udeleženci lige so tekmovali v devetih starostnih kategorijah v moški konkurenci ter v petih starostnih kategorijah v ženski konkurenci, medtem ko je končnega zmagovalca določil najnižje doseženi čas v seštevku vseh tekov. V absolutni moški kategoriji je že drugo leto zapored slavil Dalibor Petrinjak iz Šempetra, drugo mesto je osvojil Darko Kralj iz TD Savinjčan, tretji v skupnem seštevku pa je bil Boštjan Horvat iz Svetega Lovrenca. Pri ženskah je letos slavila Mihaela Kogovšek Pečečnik iz Ljubljane, druga je bila Mojca Vrabl iz Ptuja, tretje mesto pa je pripadlo Klari Nemec, članici AD Štajerska.

V moški kategoriji je najboljši čas dosegel Dalibor Petrinjak.

V točkovanju parov sta bila v skupnem točkovanju najboljša Miha Kveder in Klara Nemec iz Prebolda, pred drugo uvrščenima Mihom in Mihaelo Pečečnik, tretje mesto pa sta osvojila Matej in Daja Šekoranja iz Moravč. V tekmovanju najhitrejše 10-ke je pri moških slavil Klemen Stropnik, član TD Savinjčan, pred drugouvrščenim Žanom Kramarškom iz Draml, medtem ko je pri ženskah najboljši rezultat dosegla Eva Ukmar iz Prebolda pred drugouvrščeno Brigito Šuper iz Polzele. Vsi udeleženci so prejeli spominske medalje, najboljši med njimi pa medalje za prva tri mesta ter pokale iz rok članov organizacijskega odbora TD Savinjčan.

Tudi proslavljanje je potekalo “po savinjsko”.

Kljub pomanjkanju zimskega vremena je bilo vzdušje skozi vseh deset etap več kot odlično. Med tekači so se spletla številna prijateljstva, izmenjala so se mnenja in izkušnje, po vsaki končani etapi pa je sledilo druženje ob hrani in pijači. Tudi zaključek lige ob podelitvi priznanj najboljšim je kljub vetrovni nedelji potekal v odličnem vzdušju, ob pijači in jedači, ki so jo priskrbeli sponzorji in ob pogovorih, ki so se pri nekaterih zavlekli pozno v noč.