NAPOVEDNIK: MLADI SI ŽELIJO BITI SLIŠANI

NAPOVEDNIK: MLADI SI ŽELIJO BITI SLIŠANI avtor 20. marec, 2019

Ta konec tedna bo minil v znamenju debate, saj se nam obeta zanimiva okrogla miza o razvoju mladinske dejavnosti na področju občine Žalec, ki jo organizirata Študentski klub Žalec in Občina Žalec. Poleg problematike mladih se bo dogajanje ta konec tedna dotaknilo tudi negativnega vpliva tekstilne industrije, glasbeni dogodki po celotni občini pa bodo poskrbeli za sprostitev in razvedritev.

Mladi in Občina – z roko v roki v prihodnost

V petek, 22. marca, bo ob 17.30 uri v Ekomuzeju hmeljarstva in pivovarstva potekala okrogla miza o razvoju mladinske dejavnosti. Občina Žalec in mladinske organizacije bodo razpravljali o perečih vprašanjih, kot so, kako naj bodo mladi integrirani v javno okolje, kako naj bodo potrebe mladih zastopane v lokalnih upravah, kakšni so konkretni izzivi mladih, kako bi lahko občina sodelovala z mladimi in podobno.

Mladi organizatorji pravijo, da si želijo biti del občine in aktivno pripomoči k njenemu razvoju in utripu mesta, zato pozivajo vse mlade in vse tiste, ki jim ni vseeno za izzive mladih in njihovo prihodnost, da na razpravi prispevajo svoje vidike, mnenja in stališča na pereča vprašanja mladih v občini Žalec.

Na okrogli mizi bodo sodelovali: Občina Žalec, Mladinski svet OŽ, Študentski klub Žalec, Zavod Mama, Mladinski center Velenje, Mladinski svet Slovenije in Regionalno stičišče Novus, razpravo pa bo moderiral Dejan Tamše.

Zero waste

Zero waste Žalec nadaljuje s svojimi izobraževalnimi delavnicami, ki se dotikajo problemov z odpadki in posledic, ki jih le-ti puščajo na našem okolju in posledično tudi na našem zdravju.

Na tokratnem srečanju bodo obdelali negativne vplive tekstilne industrije in raziskali kaj se skriva pod izrazi etična – fair trade – zero waste moda. Kot ponavadi bodo najprej imeli približno pol ure dolgo predavanje, kjer bodo predstavili problematiko tekstilne industrije in hitre mode ter kako globalizacija te panoge vpliva na ekosisteme ter zdravje ljudi. Po začetnem delu sledi predstavitev rešitev ter debata, kjer si bodo prosto izmenjevali svoje znanje, izkušnje in predloge na temo zmanjšanja vpliva proizvodnje in pretirane potrošnje tekstilnih izdelkov.

Srečanje bo v petek, 22. marca ob 20. uri v Hiši sadežev družbe v Žalcu (Hmeljarska ulica 3).

Glasba

V petek, 22. marca, Kavarna Platinum Club Žalec vabi na After Work Party. Za odlično zabavo bo poskrbel DJ NEY, ki vedno preseneti s pravim izborom glasbe.

V soboto, 23. marca, bo v Novi Izbi Šempeter potekal prvi pomladanski akustični večer. Prvi gost bo dvojec Hannah acoustic, ki ga sestavljata izkušena glasbenika Hana Jerončič na vokalu in Boštjan Pertinač na vokalu in kitari. V akustičnem stilu preigravata znane uspešnice različnih izvajalcev in zvrsti, vse skupaj pa lepo začinita s svojo jazz noto. Vstop je prost, koncert se bo pričel ob 21. uri.

Prav tako v soboto, 23. marca, bo v veliki dvorani KD Svoboda Liboje potekala prireditev Glasbena pomlad v Libojah. Nastopili bosta glasbeni skupini Ofsajderji in Ne mor’š verjet. Vstopnine ni, koncert se prične ob 19. uri.

Za glasbeni zaključek tedna pa bo poskrbel koncert citrarske skupine Marjanke, ki bo v nedeljo, 24. marca, ob 17. uri v Domu II. slovenskega tabora v Žalcu.

Skupina Marjanke je bila ustanovljena pred enajstimi leti v okviru Univerze za tretje življenjsko obdobje Velenje. Dobrih pet let jo je vodil vsesplošni kulturnik in citrar Marjan Marinšek, leta 2012 pa je skupino prevzela profesorica citer in petja Irena Tepej, ki jo uspešno vodi še danes. Marjanke imajo za sabo že blizu 150 nastopov na različnih prireditvah po Sloveniji. Igrajo več glasbenih zvrsti, pretežno ljudske in ponarodele pesmi, pa tudi nekaj klasike in sodobnejših skladb.

Več o dogodku TUKAJ.


ORGANIZIRATE DOGODEK?
Pošljite nam informacije ali povezavo do dogodka in objavili ga bomo v enem izmed prihajajočih napovednikov. Informacije sprejemamo na urednistvo@zalcan.si