NA VRANSKEM OBELEŽILI 60 LET PUSTNEGA KARNEVALA

NA VRANSKEM OBELEŽILI 60 LET PUSTNEGA KARNEVALA avtor 7. marec, 2019

Vranski pustni karneval, ki se je odvil na pustno soboto, letos praznuje 60. obletnico. Tradicija, ki se je pričela že leta 1959 in je v svoji zgodovini odpadla le enkrat, je na Vransko privabila številne pustne maske in maškaradne navdušence.

Pustno dogajanje se je na Vranskem pričelo že v nedeljo, 24. februarja, ko so oblast na Vranskem prevzeli vranski generali Vranarji. Le-ti so sprejeli pustni zakonik, ki je veljal vse do pustnega torka in naznanil pričetek pustnega dogajanja v najbolj zahodni občini Spodnje Savinjske doline. Generali so poleg prevzema oblasti naznanili tudi jubilejni sobotni pustni karneval, za katerega so pripravili bogat nagradni fond.

Glavna atrakcija pustnega karnevala so generali Vranarji.

Okrogel jubilej in enkratne nagrade so na pustno soboto na Vransko privabile številne pustne maske od blizu in daleč. V povorki, ki je skozi trg Vranskega krenila ob 14.01, se je poleg otrok OŠ Vransko-Tabor predstavilo 17 izvirnih skupinskih mask, ki so nazaj v življenje privabile številna zgodovinska obdobja ter aktualno lokalno in tudi državno dogajanje.

Pustno povorko so otvorili otroci OŠ Vransko-Tabor.

Vransko so na pustno soboto tako obiskali praljudje, Egipčani, Vikingi, vitezi, med vrane so se pomešale sove, na plano sta pokukala celo krtka. Potapljači, ki so čistili morje, so na površje privabili bele meduze. V duhu aktualne mesne afere se je na Vranskem ustavila poslovalnica s poljskim kebabom Poliš Brodwej Kebab, ki je konkurirala Mesninam dežele Gotov’lske. Ko to tamo peva so na avtobus za Beograd sprejeli nekaj domačinov, za opravljeno delo podnevi in zabavo zvečer pa so poskrbele Vranske ženičke – dobre p(t)ičke. Pestro dogajanje ni zmotilo niti Ločiških biatlonk, ki so kljub pomanjkanju snega zagrele svoje strelne podloge in streljanje opravile brezhibno. Za duhovni pridih so poskrbeli Hare Krišna, kurenti pa so kot zadnji z zvonci in s pokanjem dodobra pregnali zimo iz tamkajšnjih krajev.

Kot se za pustni karneval spodobi, so povorko sklenili kurenti.

Za dobro vzdušje in številne anekdote je poskrbel Franci Podbrežnik – Solčavski, za dobro glasbo pred in po razglasitvi rezultatov pa so poskrbeli Veseli Savinjčani. Po ocenah Zavoda za kulturo, turizem in šport Vransko si je pustni karneval letos ogledalo več kot 2000 obiskovalcev.

Vranske ulice so bile ob tej priložnosti polne gledalcev.

Po slavnostni povorki je sledil še sklepni del pustne sobote – razglasitev najboljših skupinskih mask ter podelitev nagrad. Glavno nagrado so v svoje jame odnesli praljudje iz domačega Kulturnega društva Livra, drugo mesto je pripadlo Egipčanom iz Zagorja, tretje mesto pa so si z izvirno idejo zagotovile biatlonke iz Športno rekreacijskega društva Ločica.

Glavno nagrado so osvojili “domači” praljudje.

Spodaj si lahko ogledate nekaj utrinkov sobotnega pustnega karnevala, za celotno galerijo slik pa obiščite našo Facebook stran.