BRANETOV SPRINT KROS TUDI LETOS ZAZNAMOVAL SNEG

BRANETOV SPRINT KROS TUDI LETOS ZAZNAMOVAL SNEG avtor 23. januar, 2019

V soboto, 19. januarja, je v Športnem centru Žalec potekal 2. Branetov sprint kros, ki ga organizira Tekaško društvo Savinjčan. Prireditev je letos potekala drugič, tekaško tekmovanje pa organizatorji priredijo v spomin na atletskega trenerja Branka Strožerja, ki je v zadnjih letih deloval tudi v Žalcu in z mladimi atleti dosegal izvrstne rezultate. Lansko leto je prireditev ogrozila obilna pošiljka novozapadlega snega, letos pa je na srečo sneg zapadel že nekaj dni pred napovedanim tekaškim tekmovanjem.

Kros je tudi letos potekal na zasneženi podlagi.

Branetov kros, kot ga na kratko imenujejo organizatorji, ni običajno tekaško tekmovanje, saj se zgleduje bolj po smučarskih tekih kot po običajnih tekaških preizkušnjah. Gre za sprint, kjer vsi tekmovalci najprej posamično tečejo v kvalifikacijah, na podlagi rezultatov pa se potem izoblikujejo skupine, ki se podajo v izločilne boje. Tokrat se je krosa kljub zimskih razmeram udeležilo 55 tekačev in tekačic iz različnih koncev Slovenije, dva tekača pa sta se pripeljala celo iz sosednje Hrvaške. Proga je potekala po razgibanem terenu okoli športnega centra. Dolžina kroga je merila 750 m – tisti, ki so si pretekli finale, pa so se morali na start podati kar štirikrat.

Na startno črto je stopilo 55 različnih tekmovalcev.

Prireditev so nekaj čez 10. uro dopoldan otvorili najmlajši udeleženci in udeleženke, ki so tekli na 500m razdalji in pokazali, da so vajeni teči tudi po snegu in ledu. Med najmlajšimi dečki je slavil Luka Košar pred Janom Dolmovičem – oba iz OŠ Blanca, tretje mesto pa si je pritekel Urban Jurhar – član TD Savinjčan. Pri deklicah je slavila Tjaša Radej iz OŠ Blanca pred Lano Ogrinc iz AK Poljane Maribor, tretje mesto pa je osvojila Manca Žibret iz ŠD Tek je lek.

Pri deklicah U12 je slavila Tjaša Radej.

Pri odraslih je bila konkurenca precej močna, saj so se krosa udeležili nekateri znani slovenski atleti, ki se redno udeležujejo tekaških disciplin tako v moški kot tudi v ženski kategoriji. V absolutni ženski kategoriji je tudi letos z veliko prednostjo slavila Nika Dobovšek iz AK Sevnica pred Ajdo Slapšak, prav tako iz AK Sevnica, tretja pa je bila Andreja Godec iz Proglas Asics Frontrunner.

V ženski kategoriji je prvo mesto ubranila Nika Dobovšek.

V moški kategoriji se je v finalu odvila prava drama, saj smo zaradi spolzkega terena bili priča padcu na startni črti. Toda nesrečnega tekača to očitno ni vrglo iz tira, saj se je nemudoma pobral, nato pa z odličnim tekom prehitel vso konkurenco in na koncu dosegel zmago.

Končnemu zmagovalcu je na začetku spodrsnilo.

Razlike na cilju so bile minimalne, saj so bili prvi trije tekmovalci znotraj ene sekunde. V absolutni kategoriji je tako slavil Tadej Grilc iz Koroškega atletskega kluba pred drugo uvrščenim Jakobom Medvedom iz ŠD Tek je lek, tretji pa je bil lanskoletni zmagovalec Miha Povšič iz AK Sevnica. “Vse pohvale gredo organizatorjem, saj so speljali kros, ki je bil zanimiv tako za tekmovalce kot tudi za gledalce. Želim si, da bodo nekega dne tudi državna prvenstva v krosu potekala na takšen način, saj bi tako atletika pridobila na atraktivnosti,” je o prireditvi povedal zmagovalec krosa v moški kategoriji, Tadej Grilc.