KD PETROVČE PRIPRAVILO RAZSTAVO NA TEMO OBLAČILNE DEDIŠČINE

KD PETROVČE PRIPRAVILO RAZSTAVO NA TEMO OBLAČILNE DEDIŠČINE avtor 3. december, 2018

Na prvi decembrski dan je Kulturno društvo Petrovče v avli Doma II. slovenskega tabora pripravilo razstavo Vpliv hmeljarstva na oblačilno dediščino v osrednji Savinjski dolini. Na razstavi so predstavili oblačilno kulturo premožnejšega stanu ter meščanstva trga Žalec in okolice s pričetka 20. stoletja.

V začetku 20. stoletja je bila osrednja gospodarska panoge Savinjske doline hmeljarstvo. Le-ta je v dolino prinesel tako gospodarski kot kulturni razvoj, ki se je odražal na vseh področjih meščanskega življenja. Žalec, ki je bil v tistem času še trg, je tako v nekaj desetletjih postal pomembno središče hmeljarstva z vso potrebno infrastrukturo za predelavo in prevoz hmelja. Ugodne gospodarske razmere so spodbudile razmah meščanstva oz. meščanskega načina življenja, ki se je odražalo tudi v oblačilni kulturi.

Razstavljalci so se tokrat osredotočili predvsem na oblačilno kulturo premožnejših slojev. Razstavo je zbranim obiskovalcem predstavila dr. Katarina Šrimpf Vendramin, ki je skupaj s folklorno skupino Kobula raziskovala takratno obdobje in zbrala vso potrebno gradivo. Večino slikovnega gradiva so pridobili s pomočjo starih fotografij, ki so odražale modo in oblačilno kulturo v tistem času. Za kulturni program otvoritve so poskrbeli folklorna skupina KD Ponikva ter gosti iz Srbije – folklorna skupina KUD Kaonički Izvori iz občine Kruševac.

Razstavo je predstavila dr. Katarina Šrimpf Vendramin

Oblačilno kulturo meščanov v tistem času sta zaznamovala predvsem raznolikost oblačil in vpliv evropske mode na lokalna oblačila. Razlikovali so med dopoldansko in popoldansko opravo, promenadno obleko in obleko za obiske, obleko za doma, obleko za potovanja in obleko za večerne dogodke, je povedala dr. Šrimpf Vendraminova. Modni navdušenci iz višjih slojev so se pogosto zgledovali po modi, ki je vladala v večjih evropskih mestih, kot sta bila npr. Dunaj in Praga. Moška moda v tistem času je bila nevpadljiva in spodobna. Nosili so temne obleke konservativnih krojev, premožnost lastnika pa se je spoznalo po kakovosti blaga. Popolno nasprotje moški modi je predstavljala takratna ženska moda. Le-ta je bila lesketajoča, barvna, bujna in dokaj neudobna. Ženska oblačila so bila narejena tako, da so odražala premoženje soproga ali družine, in poudarjala ženske atribute.

Predstavitev razstave so organizatorji zaključili s pogostitvijo, pogovorom ter ogledom razstave. Druženje pa se je zvečer nadaljevalo v Hmeljarskem domu v Petrovčah, kjer je Folklorna skupina Kobula priredila folklorni koncert s številnimi domačimi in tujimi gosti.