KDO BO SLAVIL NA ŽALSKIH LOKALNIH VOLITVAH?

KDO BO SLAVIL NA ŽALSKIH LOKALNIH VOLITVAH? avtor 16. november, 2018
V nedeljo, 18. novembra, bodo na sporedu lokalne volitve, kjer bomo izbirali novega župana, občinske svetnike ter predstavnike v krajevnih oz. mestni skupnosti.

Volilna kampanja se z današnjim dnem zaključuje, kandidati in kandidatke pa bodo zagotovo z nestrpnostjo pričakovali nedeljski večer, ko bodo znani prvi neuradni rezultati volitev. Kdo bo novi župan oz. kakšen bo novi sestav Občinskega sveta je seveda nemogoče napovedati. Več bo znano v nedeljo po 19. uri, ko se bodo zaprla volišča in bodo preštete prve glasovnice. Do takrat pa smo za vas pripravili pregled kandidatov ter njihovih programov, da se boste v nedeljo lažje odločili, komu boste namenili svoj glas.

Županska kandidata sta dva

Za županski stolček v občini Žalec se potegujeta dva kandidata: aktualni župan Janko Kos (SD) ter njegov izzivalec, predstavnik SDS, Matjaž Krk. Janko Kos, rojen 29. junija 1961, prihaja iz Ložnice pri Žalcu in je po izobrazbi univerzitetni diplomirani organizator. Nekoč je bil zaposlen v zavarovalnici Triglav, danes pa že osmo leto zapored opravlja delo žalskega župana. V intervjuju, ki je bil objavljen v Glasilu Socialnih demokratov Žalec, je g. Kos povedal je zanj zelo pomemben čut za sočloveka. “Rad grem na teren, se družim z ljudmi, se veselim njihovih uspehov in se hkrati seznanim z njihovimi težavami,” pravi. Prostega časa nima veliko. “Če je le mogoče, se z ženo odpraviva na katerega od bližnjih hribov,” zaključuje g. Kos.

Janko Kos upa na tretji županski mandat.

Matjaž Krk, rojen 28. januarja 1969, za sabo še nima županskega mandata, je pa kljub temu aktiven na številnih področjih. Doma je iz Migojnic, že osem let pa opravlja funkcijo občinskega svetnika. Po izobrazbi je diplomirani inženir prometa in je zaposlen kot inšpektor na Slovenskih železnicah. Zase pravi, da je Savinjčan z dušo in srcem. Aktiven je v Gasilskem društvu Zabukovica, Tenis klubu Liboje, Planinskem društvu Liboje, Nogometnem klubu Žalec ter Godbi na pihala Liboje. Pravi, da se je za kandidaturo odločil zato, da v občino prinese svež veter. “Kot župan bom prisluhnil vsakemu in pri svojem delu ne bom izključeval nikogar,” je zapisal g. Krk v svojem predstavitvenem letaku.

Matjaž Krk želi v občino prinesti svež veter.

Kaj obljubljata?

Aktualni župan pravi, da bodo še naprej nudili pomoč gospodarstvu, spodbujali podjetništvo in pomagali nosilcem dopolnilne kmetijske dejavnosti. V primeru izvolitve bodo zgradili kolesarske poti ter cestno in komunalno infrastrukturo, ki bo potrebna zaradi izgradnje novega stanovanjskega bloka ter logističnega centra v Arnovskem gozdu. Če bo izvoljen, v naslednjem letu načrtuje izgradnjo prizidka k zdravstvenem domu Žalec, ob katerem se bo uredila tudi okolica in dodatna parkirišča. Prav tako v naslednjem letu načrtuje izgradnjo ceste in parkirišč za potrebe vodnega parka Hopslandia v Vrbju, za katerega so prejšnji mesec podpisali pogodbo o projektiranju. G. Kos zagotavlja, da bodo še naprej redno spremljali in se prijavljali na številne razpise za pridobitev sofinancerskih sredstev za različne projekte.

Ob ponovni izvolitvi aktualni župan načrtuje gradnjo prizidka Zdravstvenega doma Žalec.

Tudi g. Krk poudarja, da je potrebno spodbujati razvoj gospodarstva. V njegovem programu na prvem mestu najdemo ustvarjanje ugodnih pogojev za razvoj malih in srednjih podjetij, predvsem s pomočjo zagotavljanja prostorskih pogojev ter zmanjševanja administrativnih ovir in komunalnega prispevka. Če bo izvoljen, se bo posvetil predvsem dokončanju del na infrastrukturnem področju (krožišča, pločniki, lokalne ceste, kolesarske steze…), zelo pa se zavzema tudi za izgradnjo žalske in petrovške južne obvoznice ter zagotovitev javnega vodovoda v vseh gospodinjstvih. Pravi, da je nujno potrebno čim prej zgraditi dom za starejše občane za varno in dostojno starost naših starostnikov. Želi tudi urediti igrišča z igrali v vseh krajevnih skupnostih, zagotoviti varne šolske poti našim šolarjem ter urediti prostor za druženje lastnikov psov.

Matjaž Krk se zavzema za čim hitrejšo izgradnjo južne obvoznice, ki bi razbremenila cesto ob železnici.

Obema kandidatoma so, poleg svojih, podporo izrekle še štiri stranke, ki so bile v prejšnjem mandatu zastopane v Občinskem svetu. Aktualnemu županu, ki prihaja iz vrst Socialnih demokratov, sta podporo izrekli Desus in SMC, medtem ko g. Krka poleg Slovenske demokratske stranke podpirata še SLS in NSi.

Boj za Občinski svet bo napet

Za sedeže v Občinskem svetu se poteguje devet političnih strank: Stranka Alenke Bratušek, Stranka modernega centra (SMC), Demokratična stranka upokojencev Slovenije (Desus), Dobra država (DD), Nova Slovenija (NSi), Socialni demokrati (SD), Slovenska ljudska stranka (SLS), Slovenska demokratska stranka (SDS) ter Slovenska nacionalna stranka (SNS). Programi posameznih strank so si v večini primerov zelo sorodni, razlikujejo se le v manjših podrobnostih.

Za sedež v Občinskem svetu se poteguje devet političnih strank.

Da je potrebno spodbujati gospodarstvo, se poleg Socialnih demokratov ter Slovenske demokratske stranke strinjajo tudi Nova Slovenija, Slovenska ljudska stranka ter Stranka Alenke Bratušek. Pri NSi želijo spodbujati mala podjetja in kmete, pri SLS pa poudarjajo predvsem razvoj kmetijstva ter vzpostavitev podjetniškega inkubatorja. Pomena informacijske tehnologije se zavedajo v Stranki modernega centra, Dobri državi ter SLS, ki predlagajo prenovo oz. nadgradnjo le-te. Na infrastrukturo so se osredotočili predvsem pri SD, SDS ter SMC. SD predlaga izgradnjo manjkajoče infrastrukture za že načrtovane projekte, SDS želi delovati lokalno in dokončati dela, ki so se že začela, SMC pa se zavzema za obnovo mostov ter vzpostavitev novih linij javnega prevoza.

Turizem najbolj zastopana točka v programih

Turizem je področje, ki so ga v svoj program vključile skoraj vse stranke. SD želi še naprej graditi na fontani piv in računa na pomoč gospodarstvenikov pri nadaljnjem razvoju turističnih produktov, medtem ko si SDS in NSi želita večje povezovalnosti med vsemi turističnimi točkami v občini. SLS želi povečati nastanitvene kapacitete za turiste, SMC pa želi modernizirati Novo Celje ter oživeti Kotečnik in Limberk. Tudi razvoj kolesarskih poti je zelo priljubljena programska točka, saj so se je dotaknili pri NSi, SD, SMC in SDS. SLS in DD poudarjata tudi pomen strateškega razvoja, tako na področju turizma kot na drugih področjih občinskega razvoja.

Številne stranke želijo več povezovanja med turističnimi destinacijami.

Problem starajoče se generacije konkretno izpostavljajo SLS, SDS in Desus. SLS in SDS se zavzemata za izgradnjo doma za starejše občane, Desus pa želi doseči ustanovitev sveta za starejše. Skrb za starejše izpostavljata tudi DD ter Stranka Alenke Bratušek, SMC pa želi dati več poudarka na medgeneracijsko sodelovanje. Osredotočili so se tudi na mlajše generacije. Na stanovanjsko problematiko mladih družin opozarjata tako NSi kot SMC, SLS pa se zavzema predvsem za zaustavitev negativnega trenda izseljevanja mladih.

Število starejših občanov v občini je iz leta v leto višje.

Enakomerna obravnava vseh krajevnih in mestne skupnosti je točka, ki jo imajo v programu DD, SLS, NSi, Desus ter Stranka Alenke Bratušek. NSi v svojem programu poudarja tudi zeleno tehnologijo, SLS pa se zavzema za družbo brez odpadkov (zero waste). SMC in Desus poudarjata ureditev infrastrukture po meri invalidom, SD obljublja, da se bo še naprej financiralo projekte Hiše sadežev družbe, SDS pa na nogometnem stadionu v Žalcu želi umetno travo. SLS se med drugim zavzema tudi za uvedbo koncepta pametnih vasi (smart villages), skupaj s Stranko Alenke Bratušek pa se zavzemata za več lokalno pridelane hrane.

Kaj pravijo številke?

Svoj sedež v Občinskem svetu bo ob pričetku mandata zavzelo 27 svetnikov, kar je 2 svetnika manj kot v prejšnjem mandatu. Vseh kandidatov za Občinski svet je 183, od tega je 83 žensk ter 100 moških. Kandidati so razdeljeni na 9 različnih list. Najkrajšo listo ima DD (6 kandidatov), sledi ji SNS (7 kandidatov), Stranka Alenke Bratušek (10 kandidatov), NSi (25 kandidatov) ter SMC, Desus, SD, SLS in SDS, ki imajo zapolnjeno listo (27 kandidatov). Najmlajšo listo ima SMC (povprečna starost njihovih kandidatov je 38,4), sledita ji SLS (40,9) ter NSi (43,6). Najstarejšo listo ima Desus, povprečna starost njihovih kandidatov je 68,5. Najmlajši kandidat za svetnika šteje 18 let in se nahaja na listi DD. Najstarejša kandidatka za svetnico se nahaja na listi NSi, šteje 96 let in je tudi najstarejša kandidatka v državi. Nosilci list prihajajo iz štirih krajevnih oz. mestne skupnosti – Petrovče, Galicija, Žalec in Griže. Najbolje zastopana mestna oz. krajevna skupnost je MS Žalec z 58 kandidati, sledi ji KS Griže s 35 kandidati. Najmanj kandidatov imata KS Levec in KS Vrbje, vsaka po 4 kandidate.

Kar štirje od devetih nosilcev list prihajajo iz KS Griže.

Poimenske liste kandidatov za župana, Občinski svet ter krajevne oz. mestno skupnost si lahko ogledate na našem zavihku LOKALNE VOLITVE 2018. Tam boste našli tudi navodila za oddajo glasov ter kandidate (za župana) oz. liste kandidatov (za Občinski svet) po njihovih izžrebanih številkah. Kakšna bo statistika novega sestava Občinskega sveta ter kdo bo novi župan občine Žalec pa bo znano prihodnji teden, ko bodo znani uradni rezultati letošnjih lokalnih volitev.