V ŽALCU BO ZAŽIVEL VRT ZDRAVILNIH IN AROMATIČNIH RASTLIN

V ŽALCU BO ZAŽIVEL VRT ZDRAVILNIH IN AROMATIČNIH RASTLIN avtor 7. november, 2018

Na Inštitutu za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije se bo spomladi (2019) odprl vrt zdravilnih in aromatičnih rastlin. Naziv projekta je Vrt zdravilnih in aromatičnih rastlin na IHPS kot sodobno povezovalno središče SSD na področju zelišč – ali na kratko: Zelišča LAS. Operacijo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

K projektu je kot soorganizator pristopilo tudi Turistično društvo Žalec, pod vodstvom predsednice Maje Šelekar in v ta namen so bile organizirane tri praktične delavnice s pogostitvami. Predstavnica s strani IHPS je bila dr. Barbara Čeh, delavnice je vodila mag. Nataša Ferant.

Po delavnicah je sledila pogostitev

V četrtek, 25. oktobra, se je tako izvedla prva praktična delavnica Zelišča za različne namene uporabe – tematske zasaditve, ki je bila namenjena predvsem starejšim od 50 let z namenom, da se spoznajo tisti, ki jih zanimajo zelišča in da so se nasadila zelišča po sklopih. Z obiskom so presenetili tudi otroci z vzgojiteljicami iz Vrtca Občine Žalec, tako da je se je dogodek razvil v čudovito medgeneracijsko druženje in mreženje. Prav tako so na delavnico prišli člani zeliščarskega krožka iz Univerze za tretje življenjsko obdobje.

V petek, 26. oktobra, se je izvedla druga Praktična delavnica za pridobivanje novih delavnih izkušenj, ki je bila namenjena predvsem brezposelnim osebam in tistim, ki so si želeli pridobiti nove izkušnje in znanje ter kompetence na področju zelišč. Področje zelišč je namreč tudi zanimiva tema za poklicno pot, kot tudi tematika za pridelave in predelave kot izvirne prodaje.

V ponedeljek, 29. oktobra, pa se je izvedla še tretja Praktična delavnica z zelišči za mlade do 30 let. Namen delavnice je bil spoznati in navdušiti mlade nad delom z zelišči. Izvedlo se je presajanje zelišč in zanimive tematske zasaditve.

 


info: Maja Šelekar 
foto: Veni Ferant, Maja Šelekar