4. KRONOMETER NA BUKOVCO POSTREGEL Z NOVIM REKORDOM

4. KRONOMETER NA BUKOVCO POSTREGEL Z NOVIM REKORDOM avtor 11. september, 2018

V soboto, 8. septembra, je potekal 4. Gorsko-tekaški kronometer na Bukovco, ki ga organizira Tekaško društvo Savinjčan, tokrat v sodelovanju z Združenjem za gorske teke pri AZS. Teka se je udeležilo 70 tekačev iz cele Slovenije, kar je največ doselj, večina pa je progo od vznožja do vrha premagala v manj kot 14 minutah. Padla sta tudi rekorda proge; nov rekord je v moški kategoriji postavil Bashir Rezai, v ženski kategoriji pa Klara Zupanc Korošec.

Tokratni gorsko-tekaški kronometer, ki je potekal že četrto leto zapored, je potekal v dveh glavnih nadkategorijah – otroški in odrasli. Otroške kategorije so štele kot 5. tekma za Pokal Slovenije v gorskih tekih. Gorsko-tekaški kronometer je tek na čas, kjer start poteka v intervalih, tako da tekmovalci v prvi vrsti tekmujejo s samim seboj. Tekači so se podali po označeni trasi v dolžini 1550 m z višinsko razliko 253 m (mlajše deklice ter mlajši dečki 950 m). Trasa je potekala po markirani planinski poti, z okrepčevalno postajo na sredini in na vrhu.

 

V mlajših kategorijah so zmagali Drejc Erznožnik (Tabor Žiri) in Klara Zupanc Korošec (Šmarnogorska naveza) v starostni kategoriji U16, Tanej Fatur in Živa Slapšak (AK Sevnica) med dečki in deklicami U14, ter Nina Rotar (Šmarnogorska naveza) in Leon Pešovski Bužan (KGT Papež) med mlajšimi U12.
V absolutni konkurenci je Bashir Rezai (TK Šmarnogorska Naveza) postavil nov rekord proge s časom 9:06, ter tako popravil rezultat lanskoletnega zmagovalca Gregorja Mlakarja. Drugo mesto si je pritekel Lucijan Zalokar (AK Kladivar), tretje pa trener in nekdanji reprezentant Boštjan Novak. Tri tekačice, najhitrejši deklici U16 Klara Zupanc Korošec (Šmarnogorska) in Zoja Levec (AK Postojna) ter članska reprezentantka za Andoro, Andreja Godec (AK Štajerska), so tekle pod 12 minutami, kar je bistveno hitreje od dosedanjega najboljšega časa v ženski kategoriji (Nika Jančič, 13:09).

Razglasitev rezultatov ter podelitev pokalov in medalj je ob prijetnem vzdušju potekala na planinski koči Bukovca. Vsi udeleženci so prejeli spominske medalje, prvi trije uvrščeni v vsaki kategoriji pa so prejeli še praktične nagrade pokroviteljev. Organizator se zahvaljuje vsem sponzorjem, ki so na kakršenkoli način pomagali pri uresničitvi dogodka, ter vse ljubitelje teka vabi na njihov naslednji dogodek – 1. juriš na Hmezad – ki bo potekal 29. septembra.